štvrtok 18. júla 2013

Bahenné zábaly

Zábaly z čierneho bahna z Mŕtveho mora majú vynikajúce účinky na celé telo. 
Radi by sme Vám priblížili ako si taký zábal jednoducho urobiť pohodlne doma. 
Predsalen nie každý má možnosť vycestovať každý víkend relaxovať sa do Izraela :) Ani nemusíte, 100% čisté bahno Vám prinášame my :)

Zábaly sa dajú robiť na viacero spôsobov, v závislosti od potreby. Vieme ako na to :) 

Klasické zábaly z čierneho bahna pre výživu pokožky, aj vlasov. 

Pred použitím bahno dôkladne pretrepte, premiešajte - bude vláčnejšie, nakoľko v dóze sa na povrch dostáva voda a bahno sa usádza. To nie je vada, ale prirodzená vlastnosť bahna - dôkaz že neobsahuje konzervačné látky a emulzie aby bolo vláčne. 

Po premiešaní bahna s vodou, ktorá ostala na povrchu v nádobe bude bahno pripravené na použitie. Nezľaknite sa, má tuhšiu konzistenciu, ale po premiešaní ostane príjemne rozotierateľné. 

Teraz si môžete tenkú vrstvu bahna naniesť na pokožku celého tela, alebo iba na tvár alebo iné časti, ktoré chcete. 
Bahno nechajte pôsobiť 10-15 minút, ak je možné (pokiaľ ho nemáte na celom tele :) ) odpočiňte si.  Počas 10-15 minút bahenné minerály pomôžu obnoviť bunkový metabolizmus  a prispejú k regenerácií bunkovej štruktúry pokožky a vyživia ju. 
Po tých 10-15 minútach sa osprchujte teplou vodou bez použitia mydla alebo sprchového gélu, jemne sa osušte a pokožku premastite teloým mliekom, krémom alebo telovým maslom. 

Teplý bahenný zábal


Teplý bahenný zábal je veľmi účinný pri bolestivých zápaloch kĺbov (napr. pri tzv. tenisových lakťoch, bolestiach kolien a podobne...)
Bahno je potrebné zahriať a to v horúcom kúpeli. Odoberte si z bahna do nádoby, alebo do sterilného vrecka a  ponorte ho do nádoby s horúcou vodou. 

Následne si teplé bahno naneste bolestivé miesta, tie prekryte igelitovým vreckom a obaľte uterákom, prípadne šatkou.  Môžete navyše použiť  aj deku - aby sa teplo uvoľňovalo čo možno najpomalšie. Nechajte takto pôsobiť 20 minút a následne zmyte teplou vodou. Dané miesto môžete ošetriť krémom alebo telovým mliekom.  


Bahenné zábaly pri psoriáze/lupienke

Bahno naneste na miesto postihnuté lupienkou a opatrne rozotrite. Nechajte pôsobiť 5-7 minút. Bahno nesmie na pokožke zaschnúť! Môžete ho jemne zvlhčiť počas pôsobenia. 
Po uplynutí doby pôsobenia bahno opatrne zmyte navlhčenou vatou v teplej vode. Ošetrite miesto výživným krémom. Naneste druhú dávku bahna a pokryte ošetrené miesto mäkkou a vlhkou tkaninou. Nechajte zaktyré 5-6 minút za súčasného zahrievania infralampou. Potom jemne odstráňte tkaninu a umyte vatou namočenou do teplej vody, osušte a natrite krémom. 
Tento postup nepoužívajte pri otvorených poraneniach a pri akútnom zápale pokožky. 



Aké máte skúsenosti s bahennými zábalmi?


0 komentárov:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za prečítanie príspevku, za všetky komentáre, postrehy, nápady, inšpirácie :) Váš komentár pribudne ihneď po prečítaní, aby sa nestalo, že mi nejaký ujde :))